CrossFit: wat, hoe en waarom?

CrossFit, misschien heb je er al wel ooit van gehoord, misschien ook wel niet. Ik wil je graag meer vertellen over deze geweldige sport, wat het precies inhoudt en waarom ik aan CrossFit ben gaan doen. Ben jij benieuwd en wil je graag wat meer te weten komen over CrossFit? Keep on reading! Wat is CrossFit?

Oké, first things first. Wat is CrossFit? CrossFit is een trainingsvorm waarin verschillende sporten gecombineerd worden. Deze verschillende componenten bestaan uit krachttraining, conditionele training en gymnastiek. Door gebruik van functionele bewegingen, op een gevarieerde manier en in een hoge intensiteit wordt CrossFit gevormd. 

Wat doe je dan bij CrossFit?

Er zijn enorm veel verschillende oefeningen en bewegingen die uitgevoerd worden bij CrossFit. Veel daarvan komen vanuit het turnen, gewichtheffen en duursporten als hardlopen. Een CrossFit-training bestaat vaak uit een warming-up, een techniek- en/of krachtonderdeel en vervolgens een WOD. Uhm, wat? Ja, een WOD. In CrossFit-taal betekent dat Workout Of The Day. Deze WOD kan verschillende vormen hebben en kan oefeningen bevatten als opdrukken, roeien, gewichten tillen, rennen, roeien en zo nog veel meer. Toen ik begon met CrossFit, deed ik deze WOD: 

 

For Time

200 m run

15 - 12 - 9

squats 

push ups

ring rows

200 m run

 

Oké, misschien zie je nu termen die je niet bekend zijn. Let me explain! For time wil zeggen dat de tijd bijgehouden wordt en dat je tijd telt, je doel is dus om zo snel mogelijk deze oefeningen uit te voeren. Je begint met 200 m rennen, wanneer je hier klaar mee bent, begin je met 15 squats. Vervolgens maak je 15 push ups en tot slot 15 ring rows. Daarna maak je 12 squats, 12 push ups en 12 ring rows en tot slot 9 squats, 9 push ups en 9 ring rows. Wanneer je dit gedaan hebt, ga je nog een keer 200 m rennen. Mijn tijd was aan het begin van de basiscursus bij mijn box 8 minuten en 46 seconden. Na de 8 weken durende basiscursus had ik er maar liefst 2,5 minuut vanaf gesnoept en stond er nog 6 minuten en 23 seconden op de klok. 

Waarom ben ik aan CrossFit gaan doen?

Inmiddels doe ik al best een tijdje aan krachttraining, sinds eind 2014. Op een gegeven moment merkte ik dat ik een beetje stil begon te staan, qua progressie. Dit kwam gedeeltelijk ook door mijn voeding, iets wat ik enorm lastig vond en nu vaak nog vind. Maar het kwam er op neer dat ik een nieuwe uitdaging nodig had, iets waar ik weer mega hard kon gaan knallen, BAM!

 

Met een uitje van onze crew van Fitness Meiden gingen we ook CrossFitten, toen was ik echt verkocht. Eventjes over Fitness Meiden, de website waar ik vol trots deel van mag uitmaken. We schrijven artikelen voor meiden, door meiden, over fitness, voeding en lifestyle om hen te motiveren. Maaar we gingen dus CrossFit doen en ik vond het zó leuk dat ik het nu toch echt zeker wist, ik ga me inschrijven. Dus heb ik me ingeschreven voor een proefles bij de plaatselijke Crossbox hier, Elite Benefit Gym in Schijndel and that's where it really began. Inmiddels ben ik iedere week weer enorm blij als ik mag gaan CrossFitten en zou ik het liefst vaker gaan dan één keer per week. 

Ik merk dat, sinds ik begonnen ben met CrossFit, ik enorm veel vooruitgang boek, zowel qua kracht als conditie. Aangezien ik ook nog steeds hockey, merk ik vooral op het hockeyveld dat ik veel meer uithoudingsvermogen heb. Ook mijn techniek is beter geworden door goede persoonlijke begeleiding, wat je eigenlijk in iedere Crossbox gelukkig wel hebt. 

 

Ik vind het geweldig dat CrossFit voor iedereen toegankelijk is, het klinkt misschien allemaal heftig maar alles wordt compleet aangepast op jouw niveau! Van een lager gewicht tot een andere oefening wanneer je iets nog niet kunt of een blessure hebt. En daarnaast hoor je vaak dat CrossFit een grote community is, dit klopt wel. Iedereen is gelijk, iedereen respecteert elkaar en dat is top! Kortom, CrossFit is top!! 

Niet te ver in detail, maar ik hoop je wel een beeld te hebben gegeven van deze super toffe sport! Ben je zelf nu ook wel een beetje nieuwsgierig geworden? Bij de meeste boxen kun je gewoon een proeflesje volgen, zeker doen! Hier vind je alle boxen in Nederland! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, stel ze dan zeker!

 

Doe jij al aan CrossFit? Tell me all about it! Ben enorm benieuwd naar wat jullie er van vinden! Ik ben in ieder geval hooked!

 

Liefs,

 

Charlotte


Reactie schrijven

Berichten: 14
 • #1

  Ivan (donderdag, 12 mei 2016 00:00)

  Hey Charlotte,

  Super leuk artikel

 • #2

  Charlotte Santegoeds (donderdag, 12 mei 2016 09:40)

  @Ivan, thanks!!

 • #3

  Jesus Trask (dinsdag, 07 februari 2017 14:55)


  This paragraph is really a pleasant one it assists new the web people, who are wishing in favor of blogging.

 • #4

  Audie Benham (dinsdag, 07 februari 2017 16:05)


  What's up mates, its great article about teachingand entirely explained, keep it up all the time.

 • #5

  Mui Yarber (dinsdag, 07 februari 2017 22:35)


  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 • #6

  Coy Kovacich (woensdag, 08 februari 2017 10:22)


  I feel that is one of the such a lot significant information for me. And i am satisfied reading your article. But want to remark on some general issues, The site style is great, the articles is in reality nice : D. Excellent activity, cheers

 • #7

  Renee Bensinger (woensdag, 08 februari 2017 20:10)


  I have learn some just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you put to create the sort of wonderful informative site.

 • #8

  Michell Digirolamo (donderdag, 09 februari 2017 01:42)


  My brother recommended I might like this blog. He was once totally right. This publish actually made my day. You cann't believe just how a lot time I had spent for this info! Thank you!

 • #9

  Monte Buhl (donderdag, 09 februari 2017 04:27)


  Genuinely no matter if someone doesn't understand after that its up to other visitors that they will assist, so here it occurs.

 • #10

  Kelsie Hermanson (donderdag, 09 februari 2017 09:22)


  What i do not realize is in reality how you are not really much more well-appreciated than you might be right now. You are so intelligent. You recognize thus significantly on the subject of this subject, produced me in my view believe it from a lot of numerous angles. Its like men and women aren't interested until it is one thing to do with Lady gaga! Your individual stuffs nice. Always take care of it up!

 • #11

  Cheryl Hatchell (donderdag, 09 februari 2017 11:02)


  Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I needed to ask. Does managing a well-established blog like yours require a large amount of work? I'm completely new to operating a blog however I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I can share my experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!

 • #12

  Latina Trusty (donderdag, 09 februari 2017 12:23)


  This is my first time go to see at here and i am really impressed to read everthing at single place.

 • #13

  Ted Belfield (donderdag, 09 februari 2017 13:36)


  You have made some decent points there. I checked on the internet for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 • #14

  Cristen Vandermark (donderdag, 09 februari 2017 15:11)


  Hello i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this post i thought i could also create comment due to this sensible paragraph.