5 dingen die je opvallen als je (tijdelijk) in het buitenland woont

Een tijdje naar het buitenland gaan voor je opleiding of werk is natuurlijk een geweldige ervaring. Je leert er enorm veel van, het staat goed op je cv en het is sowieso goed voor je eigen ontwikkeling. Maar wat zijn nou eigenlijk andere dingetjes waar je niet zo bij stil staat als je (tijdelijk) in het buitenland woont, ver weg van je familie en vrienden? Ik ga het je vertellen..


Inmiddels heb ik er alweer heel wat weekjes op zitten in het prachtige Barcelona. Nu ik hier eenmaal echt gewend ben en steeds meer in het Spaanse leventje terecht kom, begin je toch wat dingetjes op te merken waar je voor vertrek niet bij na had gedacht. Welke? Keep on reading. 

1 / Je Nederlands gaat achteruit

Ja, heel goed om je vreemde talen te verbeteren maar Nederlands moeten we ook niet vergeten toch? Ik heb sinds ik hier ben, 2 maanden nu, al zo veel fouten gemaakt in mijn Nederlands die ik voorheen nooit zou maken. "Hij zegde gisteren.." WHUT?! En het ergste, je komt er pas achter wanneer je alweer een paar zinnen verder bent met praten. Ook wanneer ik een tekst controleer op stage begint mijn talenknobbel voor Nederlands me soms wel eens in de steek te laten. D'tjes, t'tjes, begint toch best wel lastig te worden nu..  Wie had dat gedacht? Ik in ieder geval niet!

2 / Moeten ze in Nederland vandaag gewoon werken?

Spaanse feestdagen, wat zijn het er veel en wat raak je daar snel gewend aan. Bijvoorbeeld afgelopen week, woensdag 12 oktober, was in Spanje een nationale feestdag. Why? Iets met Spanje en alle landen waar Spaans gesproken wordt of geleefd wordt naar de Spaanse cultuur, iets met Columbus, maar vooral gewoon een heerlijke vrije dag, midden in de week, prima! Dinsdagavond is de gehele stad dan dus ook in alle uitgaansgelegenheden te vinden want veel meer dan brak zijn kun je hier op een feestdag niet doen aangezien alles, maar dan ook echt alles potdicht is. Prima oplossing toch? Vond ik ook ;-)

3 / Een nieuw huis is ook thuis

Je bent zo gewend aan je eigen huis, je eigen bedje, je eigen bank en ja, zelfs je eigen wc. Wanneer je naar het buitenland vertrekt kom je in een compleet nieuwe omgeving, inclusief een compleet ander huis. Wanneer je tijdelijk gaat is het zelfs een plekje dat nooit écht van jou zal zijn, maar toch voelt het heel snel alsof het wel jouw huisje is. Waar ik verwacht had dat ik enorm blij zou zijn als ik weer naar mijn eigen vertrouwde huisje in Nederland mocht, zie ik nu al op tegen het moment dat ik mijn kamer in Barcelona gedag moet gaan zeggen eind januari. Tegen al je verwachtingen in wordt een nieuwe omgeving heel snel je thuis, want wat is nu eigenlijk thuis? Wanneer ik erover praat dat ik een paar daagjes naar Nederland ga betrap ik me op het feit dat ik nadenk over wat nu eigenlijk naar huis gaan is in mijn geval, naar Nederland of naar Barcelona? You tell me. 

4 / Je bent eigenlijk toch best trots

Tijdens je tijd in het buitenland begin je er steeds meer achter te komen dat het voor jouzelf allemaal misschien wel makkelijker is dan voor de thuisblijvers. Zij gaan namelijk door met het normale leven, maar dan zonder jou. Jij bouwt in het buiteland een compleet nieuw leven op en hebt enorm veel afleiding! Maar toch trots, waarom dan trots? Dat was mijn gedachte toen ik net hier was. Na een tijdje begin je toch te beseffen dat je eigenlijk, ondanks het hele nieuwe leventje, best trots mag zijn op wat je allemaal even presteert in het buitenland, in je eentje. Het is niet niks om zo alles wat zo bekend is en vertrouwd voelt achter te laten. Je vrienden, familie en je omgeving. So, be proud!

5 / Collect moments not things

Bij het boeken van mijn ticket koos ik direct voor de optie met de meeste ruimbagage, 50 kg, hoe zou ik anders een half jaar moeten overleven in het buiteland? Tijdens het inpakken bleven dan ook enorm veel spullen achter thuis, spullen waarvan ik nu denk, waarom heb ik ze eigenlijk? Wanneer ik in januari thuis kom, blijven mijn koffertjes (met waarschijnlijk toch nog meer dan 50 kg..) nog een paar daagjes dicht en gaat er eerst eens een grondige opruimsessie plaatsvinden! Waarom collect moments not things? Tijdens je periode in het buitenland valt je op hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om gelukkig te zijn en te genieten van alle mooie dingen die je mee maakt. Remember this one!

Had ik verwacht dat dit de dingen zouden zijn die je op gaan vallen wanneer je tijdelijk of misschien zelfs voor altijd in het buitenland woont? Nope, not really. Maar wat is het een prachtige ervaring, deze conclusies neem je voor de rest van je leven mee. 

 

Heb jij al eens een tijdje in het buitenland gewoond? Of woon je nu zelfs in het buitenland? Wat valt jou op wanneer je langere tijd weg bent uit ons vertrouwde kikkerlandje? Let me know!

 

Veel liefs vanuit Barcelona, 

 

Charlotte

 

P.S.: Wil je zeker weten dat je niets mist van mijn Barcelona-adventures? Vergeet me dan niet te volgen via Instagram en Facebook

Reactie schrijven

Berichten: 1
  • #1

    Olivia (vrijdag, 09 december 2016 20:10)

    Dit is zo waar! heb een tijdje in Londen gewoond (14 weken), was niet heel lang maar alles wat jij ervaar heb ik ook meegemaakt. Vooral dat je erachter komt dat je totaal niet veel spullen nodig heb, ben nu 3 weken thuis en ben grondig dingen op marktplaats aan het zetten ;). wat je meemaakt, het reizen en de hele ervaring is namelijk veel belangrijker dan winkelen en de nieuwste spullen kopen enz.